Главният готвач на френския президент напуска Елисейския дворец

Готвачът на френския президент Гийом Гомес напуска Елисейския дворец след 25 години на поста, съобщиха АФП и ТАСС.

„Изминаха 25 години от първия ми ден в Елисейския дворец, когато след среща с президента Жак Ширак поех отговорността за кухнята в първия дом на Франция“, написа той в профилите си в социалните мрежи.

Кулинарният майстор, който е на 42 години, е служил при четирима президенти – Жак Ширак, Никола Саркози, Франсоа Оланд и Еманюел Макрон и под ръководството му са приготвени над два милиона обеди за гостите и служителите на администрацията на държавния глава на Франция.

Гомес написа също, че не само се е старал да изпълнява задълженията си, но и да съдейства за разпространението на френската култура и кулинарно наследство. Той изрази надежда, че ще намери място в усилията за разширяване на международното влияние на френската кухня, производители, ресторанти и майстор-готвачи.

Гийом Гомес е сред най-известните майстори-готвачи във Франция. През 2012 г. бе отличен от президента Никола Саркози с национален орден за заслуги.

Президентът Еманюел Макрон изрази благодарността си и оцени качествата на Гомес в коментар в социалните мрежи.

От началото на март Гомес ще бъде „специален представител на президента на Републиката“ в гастрономическите среди, за да рекламира кулинарното изкуство на Франция. Този нов пост под егидата на френското външно министерство е създаден в рамките на решението 2021 г. да е „година на френската гастрономия“, в която се очаква поредица от събития като Парижки форум на храните, както и няколко световни спортни събития в следващите години.

Докато не бъде избран нов главен готвач на Елисейския дворец, ангажиментите на Гомес ще поемат двамата му настоящи заместници.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share