ТОП 10-те дестинации, които си заслужава да посетите (част първа)

Много от нас бяха принудени да преосмислят плановете си за пътуване от началото на пандемията от Covid-19, но винаги можем да си помечтаем за бъдещи приключения.

Новият „Ultimate Travel List“ на Lonely Planet може да бъде точно това, от което се нуждаете.

Lonely Planet току-що пусна второто издание на популярната си книга за маси “Ultimate Travel List” , която класира 500-те незабравими пътувания в света, предаде CNN.

Прочетете за топ 10-те дестинации, според класирането на Lonely Planet, за да видите коя от тях грабна първото място.

10. Annapurna Circuit, Nepal

Снимка: Pixabаy

Тази дестинация е задължителна за всички алпинисти, туристи и любители на екстремните преживявания. Преминавайки трасето на Анапурна в Непал, ще преминете през оризови насаждения, пасища от Як и снежен планински проход на име Thorung La.

Части от разходката са на много голяма надморска височина, включително зашеметяващото езеро Тиличо, което само допринася за привлекателността на търсачите на силни усещания. Според Lonely Planet, Circuit Annapurna е „всичко, което трябва да бъде един добър поход“.

9. Салар де Уюни, Боливия

Снимка: Pixabаy

Салар де Уюни е едно от най-вълшебните места на нашата планета. Гигантското огледало на света или най-голямата солена пустиня – това са само част от определенията за безотточното езеро Салар де Уюни. Намира се в Боливия, в близост до Андите. Езерото се простира на огромна площ от над 10 000 кв. км и съдържа 10 милиарда тона сол, което го превръща в най-големия резервоар на сол в света.

8. Храмовете на Ангкор, Камбоджа

Снимка: Pixabаy

Oколности на Ангкор, група от красиви рушащи се храмове, заобиколени от джунгла, се нареждат на осем в списъка на Lonely Planet. Най-голямата туристическа атракция на Камбоджа, това огромно място за световно наследство на ЮНЕСКО е забележително място за посещение.

Ангкор Ват, най-известният храмов комплекс в Ангкор, е проектиран като визуално представяне на планината Меру, домът на индуистките богове, а Lonely Planet нарича Ангкор „паметник на човешката изобретателност“.

7. Водопад Игуасу, Аржентина-Бразилия

Снимка: Pixabаy

Водопадът Río Iguazú е грандиозен каскаден водопад, разположен между Аржентина и Бразилия. Гледането на каскада на водата над вертикалния перваз е невероятно преживяване – отчасти поради огромния мащаб: Игуасу всъщност се състои от 275 водопада, а най-високият, Дяволското гърло, е дълбок 80 метра.

„Гръмотевичните вибрации на разбиващата се вода напомнят по никакъв начин на силата и великолепието на природата“, казва Lonely Planet.

6. Бледско езеро, Словения

Снимка: Pixabuy

Живописното езеро Блед е дом на старомодна, бяла църква, разположена на зелен остров и заобиколена от кристално синя вода.

Навремето поклонниците са пътували до църквата, за да се поклонят, а по-късно това става ваканционнен терен за кралските особи от 19-и век. Днес туристите се наслаждават на разходки и колоездене около езерото – докато тези, които искат да изпробват водите, могат да изберат разходка с плетена лодка – вид словенска гондола.

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share