Гордън Рамзи: Излезте от зоната си на комфорт

За мъж с мнение за всичко шеф Гордън Рамзи си остава в много отношения загадка. Между готвенето и телевизията, Рамзи намери време и да отговори на няколко бързи въпроса.

Top Gear или Top Chef?

Определено Top Gear.

Къдрави пържени картофки или чипс?

Определено къдрави.

Кетчуп или майонеза?

Определено кетчуп.

Футбол или ръгби?

Футбол.

Коя е любимата ви ругатня, която използвате в кухнята?

F * ckos.

Пържено яйце, омлет или бъркани яйца?

Бъркани.

Крем брюле или шоколадова торта?

Крем брюле.

Водка или джин?

Определено водка.

Бълди Мери или Мимоза?

Определено Мимоза.

Знаменитост, за която бихте искали да готвите вечеря.

Тук ме хванахте. Бих казал Хилари Клинтън.

Какво бихте й сготвил?

Нещо автентично, богато и със сос с много червено вино. Например ребърца, защото тя е от онази епоха, която разбира храната.

Най-добра закуска след полунощ?

Това би бил печен боб. Чили люспи, чесън, Табаско. Квасен хляб – на грила – печен боб отгоре с патешко яйце, покрито с пармезан.

Какво мислите за салатите от кейл?

Първите шест месеца бях против, но след това жена ми накара децата  – Холи, Меган, Матилда и Джак – да ги ядат, така че аз се оказах малцинство в семейството. Сега дори закусвам с чипс от кейл.

Как да приготвим перфектната пържола?

Първо трябва да я извадите от хладилника за около 15-20 минути, преди да я приготвите. Нека стигне до стайна температура, след което много внимателно хванете китката си там, където е пулсът ви. Това е текстурата, която ни е необходима за месо medium-rare. Вземете нагорещен тиган и не слагайте масло, докато не започне да пуши. Щедро подправете месото, разтрийте го с мазнина и го сложете в тигана. Не мажете тигана с нищо; само поставете маринованата пържолата. По две минути и половина от всяка страна, извадете я и я оставете да почине. Не режете докато не започне да се охлажда.

Някой някога да ви е карал да плачете в кухнята?

Да.

Кой?

13-годишната ми дъщеря Матилда. Когато беше дебютът й по CBBC, тя се разплака, защото не смяташе, че бургерът й изглежда достатъчно добре. Тогава ѝ казах: „Това е абсолютно нелепо, защото е невероятно вкусен. Това е бургер, не е необходимо да изглежда бляскаво.“ Насълзиха ми се очите тогава, тя толкова се грижеше за бургера и гарнитурата. Беше голям вегетариански бургер с гъби, пълнен със сирене, но камерата го улови по грешен начин и тя беше много натъжена. Много се гордея с нея, защото е само на 13, а има такова отношение към храната.

Какво бихте предпочели да сте  –  сервитьор или мияч?

Предпочитам да съм мияч. Ще се занимавам с по-малко глупости.

Готвач, чийто стил на готвене искате да притежавате?

Майкъл Волтаджо. Просто невероятен.

Най-лошото в това да бъдеш готвач е …

Всеки път, когато излизам на вечеря, масата ми се отрупва с 20 ястия и започвам да се  чувствам като гъска, която угояват. Благодарен съм за това, но понякога просто искам да седна някъде на спокойствие и да хапна. Но ако не пробвам ястията, ще е грубо. После обаче искат да дам и обратна връзка и става дълго.

Най-готиното на това да си шеф е?

Да си шеф-готвач днес е по-готино от всякога. Готвачите днес са новите звезди и това е вълнуващо.

Как ви кара да се чувствате, когато чуете „без глутен“?

Тъжен.

Палео?

Наранен.

Веган?

Омерзен.

Ако можете да кажете на непрофесионалните готвачи  едно нещо, какво би било то?

Излезте от зоната си на комфорт.

Такото сандвич ли е?

Такото е хрупкав сандвич.

Хот догът сандвич ли е?

Хот догът е сандвич.

Хамбургерът сандвич ли е?

Определено не.

Това е!

Това е? Тъкмо започна да ми харесва.


(по материали от чуждия печат)

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share