5 начина, чрез които да преодолеете самотата през декември

С наложените ограниченията за социални събирания на обществени места през декември, повечето хора се чувстват самотни с наближаване на празниците. Има много дейности, които можем да предприемем, за да помогнем на себе си и на околните да не се чувстваме толкова изолирани.

Сега е това време на година, в което хората започват да усещат и да търсят коледния дух навсякъде и да прекарват все повече и повече време с близките си. Тази година положението е малко по-различно заради противоепидемичните мерки, които са приложени в редица европейски страни. Трябва сами да поддържаме с различни дейности празничното си настроение, за да не изчезне напълно.

За щастие има много начини, по които можем да се свържем с други хора. От писане на непознати, използване на различни приложения за общуване на различни езици с хора от цял свят, до доброволчество и благотворителност. Ето някои от най-полезните трикове, с които ще победите самотата през декември.

Научете нов език с помощта на учители от цял свят

Съществуват много приложения за изучаване на чужди езици. Най-забавни са тези обаче, в които има директна комуникация с човек от другата страна. В света, в който живеем, е напълно възможно да си запазим час по испански например при учител от Шотландия. В тези приложения най-често има визитни картички на всички учители и сумата, която вземат за един учебен час. По този начин ще можете да опитате обучение с различни учители и да се спрете на този, чиито методи на преподаване най-много ви допадат. Има и други приложения, които са само за трениране на говоренето. Отново си избирате партньор и в рамките на един час комуникирате с него на избрания от вас език. Възможностите са много. Това, което трябва да направите е просто да изберете кой език имате желание да изучавате и по какъв начин.

Станете доброволец или се присъединете към социален онлайн клуб

Доброволчеството има съвсем различен облик тази Коледа поради пандемията от коронавируса, но това съвсем не означава, че няма начини, по които можете да помогнете на другите. Има различни организации, които търсят доброволци за водене на различни онлайн дейности и курсове – например йога курсове, курсове за народни танци, йога, кулинарни, музикални курсове и други. Можете да водите всякакъв вид онлайн дейност. Помислете за нещо, което ви вълнува и което бихте споделили с другите с желание. По този начин ще срещнете хора със сходни на вашите интереси и ще можете да завържете приятелства. Дори да не попаднете на организация, която търси доброволци, винаги можете да започнете вие инициативата. Всички сме запознати с различните програми за комуникацията в Интернет, които правят свързването ни с хора от цял свят лесно и достъпно.
Хората, които работят като доброволци, правят няколко неща едновременно. Те правят нещо практично, но в същото време помагат на хората да общуват по-добре помежду си, да споделят и да запълват със смисъл и вдъхновение времето си. Да бъдеш част от общността е наистина ценно.

Развихрете кулинарния си талант

Всички сме имали моменти, в които не отделяме достатъчно време за приготвяне на качествена храна за самите нас. Това е често срещан проблем, защото здравословният режим на хранене изисква подготовка и все пак познания какво и по колко трябва да консумираме, за да постигнем желания резултат. Ежедневието на повечето от нас е забързано и рядко отделяме време да приготвим това, което искаме. В момента обаче ситуацията е различна. След като сме затворени у дома и сме принудени да работим, да учим и да живеем от вкъщи, каква по-добра възможност да подобрим кулинарните си умения и да експериментираме? С наближаване на най-хубави празници можем да зарадваме не само себе си, но и близките си с чудесни нови рецепти.

Разходка и разговор по телефона

‘Walkie talkie’ е стратегия за преодоляване на самотата, която несъмненo ще ви допадне. Идеята е да излезете на разходка сред природата, но да говорите с ваш приятел или група приятели. Ако имате възможност да пуснете камерите си, това със сигурност ще направи разходката ви още по-приятна и дори няма да забележите, че всъщност сте разделени. Усещането е като разхождане с приятел и със сигурност и двамата ще се чувствате по-добре, а разговори те ви ще по-дълбоки и по-значими, отколкото, ако и двамата седяхме в домовете си. Настроението ви също ще се подобри, както и ще се засили чувството, че сте обичани и че имате близки хора в живота си, с които да говорите и да се разхождате, макар и да сте разделени физически.

Използвайте свободното си време, за да свършите някоя задача

Спомняте ли си за всички онези албуми със стотици снимки, които искахте да пренаредите, но все нямахте време? Или за цветята, които отдавна трябваше да се присадят в по-големи саксии и да се разположат на други места? А какво ще кажете за всички обувки, които отдавна трябваше да пренаредите или да свалите в мазето?
Нещо, което наистина може да ви помогне по време на стоенето вкъщи, е да планирате напред деня си и дори седмицата. Направете си график, в който да бъдат поместени всички ваши задачи – работа, спорт, разходка, готвене, подреждане и всичко, с което се занимавате. По този начин ще запълните пълноценно не само деня си, но и ще се чувствате добре, че имате план, за всичко, което следва и няма как да пропуснете нещо.

Може би една полза, която можем да извлечем от своенето вкъщи, е да намерим време за всички онези незначителни дейностите, които винаги отлагаме с извинението, че точно в момента нямаме време за тях.

снимка: Photo by Anthony Tran on Unsplash

Хедонист
Да изследваме заедно измеренията на удоволствието

Share